Geschiedenis

Smartlappenfestival Zwolle: van billen knijpen tot propvolle zalen
 
In 1991 steken Hein Spanjaard (voormalig directeur van Odeon) en presentator Corné Tamarinoff de koppen bij elkaar. (Of was het eind 1990?) Ze vinden dat er wel eens iets laagdrempeligs georganiseerd mag worden in Odeon. Iets voor mensen met een kleine beurs en mensen die normaal niet zo vaak in de schouwburg komen. Zo ontstaat het Smartlappenfestival Zwolle. Het blijkt een schot in de roos.
 
Ieder jaar billen knippen
Om de Hemminkzaal de eerste keer vol te krijgen worden honderd vrijkaarten weggegeven. Het is erna niet meer nodig. Bezoekers komen graag naar het Smartlappenfestival. Met de deelnemers loopt het moeizamer. Of zoals in een programmaboekje uit 2001 is te lezen: “Elk jaar zaten Hein en Corné in spanning of er wel voldoende deelnemers zouden zijn. En iedere keer kwam dat toch weer op het nippertje goed (soms zelfs pas een week voor de voorstelling).”
 
Wisseling van de wacht
Na tien jaar trekt Hein Spanjaard (en Odeon) zich terug als organisator. Corné moet dus aankondigen dat de editie van 2000 de laatste is. Ton van Riele (eigenaar Grand Café Public) is van mening dat zo’n mooi evenement niet mag stoppen en daarom vraagt hij Corné en John van Dinther (Klinkerfestival) of ze zin hebben om het festival zelf voort te zetten. Het antwoord is ja en de Stichting Lente (Lach EN Traan Evenementen) wordt opgericht.
 
Die malle, zotte zingende zusjes
Corné neemt na 16 edities afscheid van het Smartlappenfestival en geeft het presentatiestokje over aan Geraldine en Arlette Swartjes. Zij nemen samen met Reinder van Raalte en een clubje vrijwilligers ook de organisatie van het festival over. De dames (bekend van de Zotte Zusjes en The Bluebettes) geven een nieuwe draai aan het Smartlappenfestival. Ze zingen, presenteren, nemen het publiek in de maling en zien bovendien dat ook jong publiek (en deelnemers) het festival weet te waarderen. Op de achtergrond blijven John van Dinther en Ton van Riele actief.
 
Een echt bestuur met vergaderingen enzo
“Je moet stoppen op het hoogtepunt”, vertelt Arlette Swartjes als zij en haar zusje na vijf jaar stoppen met de presentatie (en organisatie) van het festival. Ilse Horstman neemt de presentatie over. Twee jaar samen met Vincent van Leth en in 2015 met gastpresentator Sander Dol. Ook de organisatie verandert. Ton van Riele stapt uit het bestuur en vanaf 2014 wordt het bestuur van het Smartlappenfestival gevormd door Ilse Horstman, Fennanda Verweij, John van Dinther, Jack de Haan en Willem Boverhof.
 
Trots dat start kaartverkoop in menig agenda staat
Al jaren is het smartlappenfestival uitverkocht. Meer dan 450 mensen in de mooiste zaal van Zwolle. In 2014 mogen we voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst, melden dat het Smartlappenfestival binnen een paar weken is uitverkocht. De start van de kaartverkoop staat in menig agenda. Daar zijn we trots op. De organisatie staat en de smartlappen zijn van hoog niveau. 

Waar een deur sluit, gaat een andere open
Tijden veranderen en zo ook de organisatie van het Smartlappenfestival. Waar wij eerder al afscheid hebben genomen van Fennanda, nemen wij in 2022 met een lach en een traan afscheid van twee bestuursleden: Jack de Haan en Willem Beverhof. Zij zullen worden vervangen door twee nieuwe bestuursleden: John Egberts en Robin Wolf.

Vrijwilligers en sponsoren
Naast de bestuursleden kunnen wij niet zonder onze vrijwilligers. Wij kunnen, gelukkig, altijd bouwen op vaste en nieuwe vrijwilligers. Lieve mensen die ons helpen bij het ontvangen van gasten, verkopen van loten, uitdelen van de prijzen van de loterij. Zonder hen kunnen wij niet!
.  
Naast vrijwilligers is er nog een hele belangrijke groep mensen waar wij niet zonder kunnen: onze allerliefste sponsoren. Bij de sponsoren is ook het een en ander veranderd. Wij hebben sponsoren die ons al jaren steunen, waarvoor dank, maar ook een aantal nieuwe sponsoren. 
 
Op naar de 50!